SOS: Last van droge, branderige of jeukende ogen? Hier is de oplossing!

Droge ogen kunnen verschillende oorzaken hebben: 

Tekort aan traanvocht

Droge ogen kunnen ontstaan wanneer er een tekort is aan traanvocht. Dit kan veroorzaakt worden door een verstopt traankanaal, tijdens de menopauze, maar ook door het gebruik van sommige medicatie.
Wanneer in het oog te weinig traanvocht aanwezig is, voelen de ogen branderig en zanderig aan. Deze symptomen verergeren vaak ’s avonds. Het eigenaardige aan droge ogen is dat het ook vaak kan leiden tot abnormaal tranende ogen. Dit een reactie van de ogen op de irritatie.

Oplossing
Bij een tekort aan traanvocht kunnen kunsttranen in de vorm van druppels, gel of zalf de symptomen verminderen. De keuze voor het type druppel is afhankelijk van de noden van het oog. Ook het dragen van contactlenzen heeft invloed op de keuze van de oogdruppel. Wanneer druppels te frequent gebruikt moeten worden, kan er beter overgeschakeld worden op een gel. Een zalf wordt meestal ’s avonds gebruikt, aangezien dit gepaard kan gaan met een kortdurend wazig zichten en niet gecombineerd mag worden met contactlenzen.

Verstoring buitenste vetlaagje

Het kan zijn dat je traanvocht te snel verdampt door een verstoring van het buitenste vetlaagje van de traanfilm. Oorzaken hiervan zijn het dragen van contactlenzen of te weinig knipperen tijdens het lezen. Bij een verstoring in het vetlaagje komen de symptomen al vanaf de ochtend voor. Bijkomende symptomen van een verstoord vetlaagje zijn rode, jeukende ogen. Abnormaal tranende ogen is een  reactie van de ogen op de irritatie.

Oplossing
Bij een verstoring van het vetlaagje zijn er andere druppels nodig die niet alleen het oog vochtig maken, maar ook het vetlaagje helpen herstellen. Ook hier kan een zalf ’s avonds verlichting brengen.

Andere manier om droge ogen te voorkomen

Naast het gebruik van oogdruppels is het ook belangrijk om, indien mogelijk, de oorzaak van de droge ogen aan te pakken. Dit kan door:
- Het verhogen van de knipperfrequentie helpt om de traanfilm gelijkmatig te verdelen over het oog. - Korte pauzes inlassen tijdens het computerwerk of het lezen.
- Het plaatsen van een luchtbevochtiger in huis kan het verdampen van de traanfilm verminderen.

Indien bovenstaande oplossingen geen verbetering geven, of bij langdurige problemen kan er een ander onderliggend probleem zijn. Dan is het aangewezen om contact op te nemen met een (oog)arts.

Volg ons op Facebook voor meer weetjes!