Immuniteit, voeding en vitamines

Het immuunsysteem is een ingewikkeld geheel van wisselwerkingen dat ons beschermt tegen indringende ziekteverwekkers en lichaamsvreemde bestanddelen. Wanneer een pathogeen micro-organisme ons lichaam binnendringt zal het afweersysteem reageren door een ontstekingsreactie in gang te zetten.  Allerlei mechanismen komen in gang om het vreemde bestanddeel zo snel mogelijk te weren. Elk individu heeft een aangeboren en een verworven immuunsysteem, die intensief met elkaar samenwerken. Je immuunsysteem onderhouden kan je eerst en vooral doen met voldoende slaap en een gezonde levensstijl.

De samenstelling van de voeding is bijzonder belangrijk voor het behoud van het afweersysteem.  Een gezond en gevarieerd voedingspatroon met een dagelijkse portie groeten en fruit is evident. Hierdoor krijg je in principe alle nodige vitaminen en mineralen binnen. Ons belangrijkste advies is dus: zorg voor jezelf en eet gezond!

Ben je een moeilijke eter?

Dan zijn er tal van supplementen op de markt. Let wel op: de eisen voor het commercialiseren van voedingssupplementen zijn veel minder strikt in vergelijking met die voor geneesmiddelen. Sommige supplementen zijn werkelijk geldverspilling, bovendien kunnen ze ook interacties geven met medicatie. Koop daarom je supplementen niet zomaar ergens: kies voor kwaliteit en laat je goed adviseren in de apotheek.


Indien je voeding weinig gevarieerd is, kan je overwegen om een multivitaminepreparaat in te nemen. Het lichaam is namelijk niet in staat om alle vitamines voldoende aan te maken. Multivitamines zijn samengesteld uit essentiële vitamines (A, B, C, D, foliumzuur,...) en mineralen (ijzer, magnesium, zink,...).  Houd echter in het achterhoofd dat een voedingssupplement een gezonde levensstijl nooit kan vervangen, ze dienen enkel ter aanvulling!

Heb je toch een tekort, ondanks een evenwichtig eetpatroon? Of wil je je weerstand een boost geven?

Dan neem je beter een specifiek voedingssupplement in. Deze preparaten zijn meestal hoger gedoseerd in vergelijking met multivitamines. De best onderzochte versterkers voor het immuunsysteem zijn vitamine C, vitamine D, zink en echinacea.

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een belangrijk antioxidant. Het draagt onder andere bij aan het neutraliseren van schadelijke stoffen in ons lichaam. Het heeft tevens een belangrijke functie in het immuunsysteem. Vitamine C zit in voedingsmiddelen als fruit (citrusvruchten!), groenten en aardappelen.

Vitamine D is het alom bekende vitamine dat je voornamelijk in de huid aanmaakt door invloed van de zon. Tijdens en na de winter zien we zeer veel mensen in de apotheek met een vitamine D tekort. Nochtans is dit een zeer belangrijk vitamine voor het lichaam, niet alleen voor een sterk beendergestel, maar ook voor een goed werkend immuunsysteem!

Zink is een spoorelement dat betrokken is bij allerlei stofwisselingsprocessen in het lichaam. Zink komt onder andere tussenbeide in de ontwikkeling van de T- lymfocyten, de hoofdrolspelers in de immuunreactie. De belangrijkste bronnen van zink zijn vlees, kaas, graanproducten, noten, schaal- en schelpdieren. 

Echinacea  (rode zonnehoed) is één van de meest populaire geneeskrachtige kruiden voor de weerstand. De toepassing ervan is echter uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op klinisch bewijs. Echinacea zou het immuunsysteem activeren, waardoor infecties zoals verkoudheden en griep beter bestreden kunnen worden, maar ook de duur en de ernst van de klachten mogelijk kunnen verminderen. 

En wat met probiotica?

Het eerste contact met de buitenwereld vindt voor een groot gedeelte plaats in het maag-darmstelsel. Geen wonder dat 60 tot 70% van alle immuuncellen zich daar bevinden! Naast immuuncellen hebben we in het darmstelsel een diversiteit aan gezonde bacteriën, genaamd het microbioom. Iedereen beschikt over een unieke combinatie van bacteriën, en het is gebleken dat een verstoring van die bacteriën (door bijvoorbeeld vermoeidheid, stress, medicatie,...) ons vatbaarder maakt voor infecties. De laatste tijd is daarom de interesse van wetenschappers in probiotica voor het stimuleren van de weerstand enorm gegroeid. Sommige vitamineproducenten voegen reeds probiotica toe aan hun product. Anderzijds kan je een supplement met enkel probiotica overwegen.

Zie je door de bomen het bos niet meer door het overgrote aanbod aan supplementen? Laat je apotheker je dan begeleiden met de keuze van het geschikte preparaat.

 

Julie Van Melckebeke