Hoe zit het met jou voornemen om te stoppen met roken? Hier zijn 6 tips die helpen!

Dat het niet gemakkelijk is wisten wij al. Onze Apothekers kregen een opleiding door een erkende tabakoloog. Hier zijn 6 tips om je te helpen!

 

1. Leg een stop-datum vast

Kies een datum in een periode met niet te veel feesten of gebeurtenissen waarop je zou roken. Deze datum moet volledig op jouw leven afgestemd worden. Schrijf deze datum op in je agenda en vertel het verder. Dit zal je extra motiveren om wel degelijk te stoppen. Zorg dat al de rookwaren op of weg zijn tegen deze datum.

2. Gebruik hulpmiddelen 

Van de ene dag op de andere stoppen is erg moeilijk. Weet dat er hulpmiddelen zijn die de drang naar een sigaret wat tegen kunnen gaan. Vraag raad bij jouw apotheker.

3. Bereid je voor 

Gooi overige sigaretten of tabak weg op de dag dat je wilt stoppen. Zorg dat jeventueel nicotine vervangende producten in huis hebt. Want uitstel is afstel.

4. Hou je vooruitgang bij

Noteer in een klein schriftje wanneer de drang groot was, hoe je jezelf hebt afgeleid. Schrijf hierin ook waarom je wilt stoppen met roken, hiernaar kan je dan altijd terug kijken op moeilijke moment. Roken is erg duur, hou bijvoorbeeld bij hoeveel je al hebt uitgespaard.

5. Positieve ingesteldheid

Beloon jezelf als je een dag niet hebt gerookt. Als is dat maar met iets kleins zoals een stukje chocolade of een klein cadeautje. De drang naar een sigaret zal zich soms erg opdringen, onthoud dat dit gevoel maar enkele minuten duurt. Vermijd situaties waarin je denkt dat de drang er hoog zal zijn, leid jezelf af met bijvoorbeeld een spelletje op je gsm of het lezen van een spannend boek.

6. Zoek steun

Schreeuw het van de daken dat je gestopt bent met roken. Hoe meer mensen het weten hoe gemotiveerder jezelf zal zijn om het vol te houden. Zoek eventueel een stop-partner. Zo kan je je verhaal altijd kwijt en tips uitwisselen. Onthou ook dat je altijd gratis terecht kan bij tabakstop (0800 111 00).

 

Nog vragen? Toch nog twijfels? Voor meer tips en tricks ga naar uw apotheker, hij helpt je graag verder.