Hoe bescherm je jezelf tegen de zon?

We houden allemaal wel van een aangenaam zomerzonnetje. Bovendien hebben we de zon nodig. Ze voorziet ons van vitamine D, geeft ons een gevoel van welbevinden en heeft positieve effecten op bepaalde huidaandoeningen. Toch moeten we ook oppassen voor die gele gigant. Wij vertellen je waarom én hoe je jezelf ervoor kan beschermen.

Waarom je jezelf moet beschermen

Niet iedereen is even vatbaar voor de straling van de zon. Hoe goed je verdedigingsmechanisme is, is afhankelijk van je huidtype.  Zo heeft een licht huidtype meer nood aan een hogere zonnebescherming dan een donker huidtype. Dit is te wijten aan de aanmaak van melatonine. Deze stof geeft je lichaam een donkere kleur die je beter beschermt tegen de zon.  Een verbrande huid betekent daarentegen dat de verdediging gefaald heeft en er schade is toegebracht. Een paar keer verbranden tijdens je jeugd zorgt al voor een sterk verhoogde kans op huidkanker.

Maar hoe werkt die schadelijke straling dan precies? De zon zendt 3 soorten straling uit: licht, infrarood stralen en ultraviolette stralen (ook wel: uv-stralen). Het zijn die laatste, de uv-stralen, die schadelijk kunnen zijn. Er bestaan 2 soorten uv-stralen:

 • uv A-stralen dringen doorheen wolken, glas en huid.
 • uv B-stralen worden tegengehouden door wolken en glas, maar kunnen wel in de huid dringen.

Uv A-stralen produceren vrije radicalen die de cellen van de huid op lange termijn kunnen beschadigen. Die beschadiging kan op zijn beurt leiden tot huidveroudering, zonneallergieën, pigmentstoornissen en de ontwikkeling van huidkanker. Het kleurtje dat je krijgt door in de zon te lopen wordt veroorzaakt door uv B-straling. Die zorgt ervoor dat je bruint en verbrandt. Daarnaast kunnen uv B-stralen ook zonneallergie en huidkanker veroorzaken.

Hoe je jezelf kan beschermen

Je beschermt jezelf door de juiste filter en beschermingsfactor te gebruiken. Er bestaan 2 soorten filters:

Chemische filters worden door de huid geabsorbeerd.

 • Voordeel: Deze filter laat geen witte strepen achter.
 • Nadeel: Deze filters zijn minder geschikt voor mensen met een gevoelige huid omdat ze in de huid trekken.

Minerale filters blijven op de huid liggen, waardoor ze de uv-stralen weerkaatsen.

 • Voordeel: De kans op huidirritatie is kleiner waardoor deze filters beter zijn voor mensen met een zeer gevoelige huid, zoals baby’s.
 • Nadeel: Deze filters laten vaak witte strepen achter.

Veel zonnecrèmes bevatten een combinatie van chemische en minerale zonnefilters.

Nadat je gekozen hebt of je een chemische of minerale filter wilt, is het belangrijk om te bepalen welke SPF of beschermingsfactor je nodig hebt. SPF is een maat die aangeeft hoeveel langer iemand met bescherming onbeschadigd in de zon kan blijven in vergelijking met iemand zonder bescherming. De zonnebrandcrèmes worden volgens hun SPF ingedeeld in verschillende klassen:

 • Lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10
 • Matige beschermingsfactor: SPF 15 tot 25
 • Hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50
 • Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+

4 toptips voor een veilige dag in de zon

 1. De beste bescherming tegen de zon is de schaduw. Zoek vooral tussen 12 uur en 15 uur een schaduwrijk plekje om van de zomer te genieten. Laat kinderen en baby’s nooit in de volle zon zitten.
 2. Draag beschermende kledij.
 3. Breng regelmatig en voldoende zonnecrème aan. Ga je zonnen? Breng de zonnecrème bij voorkeur 30 minuten op voorhand aan.
 4. Controleer je huid en neem contact op met een arts bij een verdacht vlekje. Je kan hiervoor de ABCDE-regel gebruiken:
  • Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in vorm of kleur.
  • Boorden: de (moeder)vlek heeft een onregelmatige rand.
  • Color (kleur): de (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren.
  • Diameter: de (moeder)vlek is groter dan 5-6mm.
  • Evolutie: het letsel verandert van uitzicht, grootte, kleur of dikte.

Voor meer info over de mogelijke risico’s en veilig zonnen kan je terecht op www.kanker.be.

Heb je nog vragen? In onze apotheken kan je terecht met al je vragen en helpen we je graag zoeken naar jouw ideale zonnecrème.