Help, Luizen!

Luizen zijn niemands beste vriend. Het idee alleen al doet ons krabben. Maar hoe pak je deze kriebelbeestjes nu eigenlijk het beste aan?

Hoofdluizen zijn piepkleine, kruipende insecten. Ze voelen zich het beste thuis op warme plaatsen (achter de oren, in de nek). Ze hechten zich vast aan onze haren en voeden zich met bloed. Hierbij komt het speeksel van de luis in contact met onze hoofdhuid. Het is net dit speeksel dat bij velen voor jeuk zorgt.

De besmetting gebeurt via rechtstreeks contact met het haar van iemand die luizen heeft. Dat luizen te maken hebben met slechte hygiëne is dus een fabeltje. Het kan iedereen overkomen. Kinderen tussen 3 en 12 jaar worden wel het vaakst slachtoffer.

Een vrouwelijke luis die op de hoofdhuid zit, kan zo’n 30-tal dagen overleven. Ze legt in deze periode ongeveer 250 neten (eitjes), deze neten worden nimfen (onvolwassen luizen) die op hun beurt volwassen worden en zelf ook nieuwe neten maken. Snel in actie schieten is dus de boodschap!

BEHANDELING

Het is van groot belang dat alle personen met luizen tegelijk behandeld worden. Blijkt binnen een gezin één persoon luizen te hebben, dan moeten alle andere gezinsleden, ook de volwassenen, nagekeken worden.

Haar

Nat-kam methode

Wil je liever geen luizenproducten gebruiken, dan kan je kiezen voor de nat-kam-methode. Dit is een effectieve methode om af te raken van luizen, op voorwaarde dat je heel secuur te werk gaat en alle stappen correct uitvoert. Deze methode vraagt dus wel veel geduld en nauwkeurigheid.

  1. Was het haar met gewone shampoo.
  2. Spoel de shampoo uit het haar, maar droog het niet af.
  3. Wrijf het natte haar overvloedig in met conditioner.
  4. Kam de knopen uit het haar met een gewone kam.
  5. Buig het hoofd voorover en kam met een luizenkam (= speciale kam met rechthoekige of ruitvormige  tanden die dichter dan 0,3 mm bij elkaar staan) het haar systematisch lokje per lokje van achteren (uit de nek) naar voren (voorhoofd). Druk de luizenkam goed tegen het hoofd aan. Let vooral goed op achter de oren en in de nek.
  6. Veeg de luizenkam na elke kambeweging af op een stuk wit keukenpapier. Zo merk je of er luizen aanwezig zijn. Luizen kan je uit de kam verwijderen met een tandenstoker.
  7. Spoel overvloedig de conditioner uit het haar, maar droog het niet af.
  8. Kam met een gewone kam het haar opnieuw naar achteren.
  9. Kam het haar een tweede keer systematisch met de luizenkam, maar ditmaal van voren naar achteren en opnieuw van het ene oor naar het andere.
  10. Veeg de luizenkam opnieuw na elke kambeweging af op een stuk wit keukenpapier.

In totaal moet je minstens een kwartier kammen. Als het karwei achter de rug is, leg je de gebruikte kammen in water van minstens 60°C gedurende vijf minuten.

Herhaal het kammen gedurende minstens twee weken om de drie à vier dagen, tot geen enkele luis meer wordt gevonden. Indien er nog levende luizen worden gevonden, moet het toepassen van de nat-kam-methode met twee weken verlengd worden.

Luizenshampoo

Vind je de nat-kam-methode toch iets te omslachtig, dan kan je voor de snellere optie van luizendodendeproducten kiezen. Er bestaan hierin twee verschillende typen.

Enerzijds bestaan er de klassieke anti-luizenbehandelingen op basis van insecticiden (permethrine, malathion). Dit zijn producten die inwerken op het zenuwstelsel van de luis en zo de luis doodt. Het zijn krachtige en effectieve producten maar hebben het nadeel dat ze vaak niet erg huidvriendelijk zijn en dat luizen na een tijd een zekere resistentie ontwikkelen tegen deze insecticiden. 

Anderzijds zijn er producten zonder pesticiden op basis van dimethicone (dit is een soort silicone). Deze producten leggen een laagje rond de luis waardoor ze stikken en uitdrogen. Ze hebben als voordeel dat ze onschadelijk zijn, luizen kunnen er niet resistent tegen worden, ze worden goed verdragen én ze kunnen ook bij hele kleine kinderen of zwangere vrouwen gebruikt worden.

Wat je ook kiest, het is van cruciaal belang dat je de behandeling juist uitvoert (we geven je in onze apotheken graag het juiste advies) en dat je dit zeker en vast HERHAALT na 7 dagen.

Na de eerste behandeling heb je immers de luizen en de meeste neten verwijderd, maar je wil wel zeker zijn dat de overgebleven neten die je nog niet te pakken kreeg en die na 7 dagen uitgegroeid zijn tot nimfen uit je haren zijn voor ze opnieuw eitjes kunnen leggen.

Omgeving

Hoewel luizen het liefst op een levende gastheer blijven, is het toch veiliger om alles wat in contact komt met de besmette hoofdhuid ( mutsen, sjaals, jassen, knuffels, kammen, borstels, handdoeken, beddengoed, … ) op 60 °C te wassen. Wat niet zo warm gewassen kan worden (stoffen (auto)zetels, ..) kan je met een haardroger van kort bij verhitten. Ook kan je je spullen in een afgesloten plastic zak gedurende 48u  buiten zetten of 24u in de diepvriezer steken.

 

PREVENTIE

Het heeft geen enkele zin om preventief een luizenproduct te gebruiken! Wel kan je regelmatig de haren controleren door de nat-kam-methode toe te passen.

Eventueel kan je je haren minder aantrekkelijk maken voor luizen door ze samen te binden, kort te knippen of door ze te behandelen met een product dat een film legt en zo de haren gladder maakt waardoor de luizen minder goed kunnen aanhechten. 

Heb je nog vragen, kom gerust langs in één van onze apotheken. We geven je graag extra uitleg of persoonlijk advies!