Geneesmiddelen en alcohol?

Tournée Minérale zorgt ervoor dat veel mensen tijdens de maand februari heel wat minder alcohol drinken. Dit heeft een positieve invloed op ons lichaam zoals een verhoogd energiepeil, een betere nachtrust, een stralendere huid en last but not least: gewichtsverlies.

Alcohol is voor velen een routine die samengaat met sociale contacten, feestjes en zelfs verdriet. Maar hoe zit het met de combinatie van alcohol en geneesmiddelen?

Als je alcohol drinkt en medicatie inneemt, moet je lichaam zowel de alcohol als de medicatie afbreken. Hoewel die combinatie niet altijd voor problemen zorgt, is het toch belangrijk om te weten dat alcohol de werking van bepaalde geneesmiddelen verstoort. Ook het omgekeerde is mogelijk: bepaalde geneesmiddelen kunnen de effecten van alcohol versterken. En dit gebeurt uiteraard niet enkel op het moment van inname, maar ook op langere termijn kan alcohol de werking van geneesmiddelen beïnvloeden.

Er zijn 3 verschillende scenario’s mogelijk:

  • De effecten van alcohol worden versterkt
  • De geneesmiddelen zijn minder werkzaam
  • De werking van geneesmiddelen neemt toe

We zullen ons hier beperken tot interacties die belangrijk kunnen zijn bij elke alcoholinname. Uiteraard zijn er ook nog de specifieke interacties die belangrijk zijn bij chronisch alcoholisme of excessief alcoholgebruik (overmatig drinken).

Interactie met het centraal zenuwstelsel. 

Hier gaat het meestal om een bijkomend sederend effect (sufheid). Dit kan belangrijke gevolgen hebben bij het besturen van een voertuig en het bedienen van gevaarlijke machines. De meest voorkomende geneesmiddelen zijn hier de slaapmedicatie, anxiolytica (rustbrengers) en andere medicatie die centraal werkt zoals bepaalde antidepressiva.

Ontwenningseffecten

Dit manifesteert zich oa. via blozen, kloppende hoofdpijn, hartkloppingen, misselijkheid en braken en komt voor bij de combinatie van alcohol en Antabuse ® (disulfiram). Dit soort geneesmiddelen worden gebuikt als ondersteuning bij het afkicken van chronisch alcoholisme. 

Verhoogd risico van bloeddrukdalingen 

De combinatie van alcohol met bepaalde antihypertensiva, parkinsonmedicatie of medicatie bij erectiestoornissen kan zorgen voor een bloeddrukval bij het rechtstaan.

Verhoogd risco hypoglycemie

Alcohol kan hypoglycemie door antidiabetica verergeren, en maskeert daarnaast de symptomen van hypoglykemie. Diabetici moeten zich niet per se volledig onthouden van alcohol, een gematigd gebruik wordt aanbevolen. Alcoholinname op een nuchtere maag wordt bij diabetici afgeraden.

Verhoogd risico op stuipen

Hoewel patiënten met epilepsie zich niet per se volledig moeten onthouden van alcohol, is het wel zo dat bij epilepsiepatiënten die 3 à 4 of meer eenheden alcohol drinken, het risico van stuipen kan verhogen. 

Heb je hier nog meer vragen over? Vraag raad aan één van onze apotheken.

 

 

Bron: https://www.bcfi.be/nl/articles/2699?folia=2696#tab1