Examens? Met deze 10 tips gaat het studeren een stuk vlotter!

De examens staan weer voor de deur. Om het studeren gemakkelijker te maken, hebben onze apothekers deze 10 tips samengesteld:

1.     Wanneer studeer je het beste?
Niet iedereen studeert het beste op hetzelfde moment van de dag. Studeer jij beter ’s morgens of ’s avonds? Net na het eten of juist beter ervoor? Stel voor jezelf een optimaal schema op, wanneer je het beste jouw pauzes inlast.

2.     Slaap voldoende
Het is aangeraden om minstens 8 uur per dag te slapen. Je hersenen verwerken de informatie van de dag wanneer je slaapt. Voldoende slaap doet je dus beter onthouden.

3.     Let op je voeding
Eet voldoende. Als je te weinig eet, word je sneller moe. Maar opgelet, eet ook niet te veel. Een grote maaltijd maakt je loom en dat gaan ten koste van je concentratie. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, sla dit zeker niet over. Eet vooral ook niet tussen je boeken, zie de maaltijd als een moment van pauze. 

4.     Drink voldoende
Water drinken is zeer belangrijk, zeker bij warm weer. Vermijd alcohol, want ook dit maakt je loom. Cafeïnerijke dranken zijn goed voor even, maar kunnen ook je slaap verstoren. Gebruik ze zeker met mate en niet voor het slapengaan.

5.     Neem op tijd een pauze
Even sporten of gewoon een wandeling kan heel ontspannend werken. Dit helpt je om erna beter geconcentreerd te blijven en meer informatie op te nemen.

6.     Eet gevarieerd
Vis en noten zijn een goede bron van omega 3. Dit helpt je hersenen om beter te functioneren. Geef ook voorkeur aan zetmeelrijke voedingsmiddelen (Aardappelen, bruin brood,…) boven zoetigheden. Zij geven geleidelijk energie vrij waardoor je je langer kan concentreren.

7.     Geen GSM of tablet:
Leg je GSM tijdens het studeren even aan de kant. Je bent gemakkelijker afgeleid met je GSM of tablet in de buurt.

8.     Zorg voor een goede studie omgeving
Niet alleen het wegleggen van je GSM/tablet is belangrijk. Ook andere storende factoren, zoals niet studerende broers of zussen of kotgenoten die al gedaan hebben met examens, kunnen vervelend zijn. Kan je niet thuis studeren? Vaak biedt de bibliotheek, universiteit of hogeschool verschillende opties. Zoek even uit wat voor jou het beste werkt.

9.     Krop je frustraties niet op
Lukt het even niet met studeren, of heb je net een minder goed examen achter de rug? Houd dat niet voor jezelf. Probeer steun te zoeken bij je medestudenten of je familie. Misschien hebben zij wel goede tips om je terug op weg te helpen.

10.  Yes you can
Het belangrijkste is, geloof in jezelf! Negatieve gedachten werken demotiverend! Als je vanaf het begin van je dag een positieve houding hebt, zal je merken dat de rest van de dag ook veel vlotter zal verlopen.