De e-sigaret: de ideale partner voor je goede voornemen of een valse vriend?

Stoppen met roken, een fantastisch voornemen maar het is geen gemakkelijke opgave. Een beetje hulp is dus wel welkom. Maar is de populaire, alomtegenwoordige vaper wel een goed alternatief?

Algemeen gezien is de e-sigaret of vaper zeker niet te omschrijven als gezond maar blijkt hij wel veel minder ongezond te zijn dan een tabakssigaret. Toch is het heel belangrijk een onderscheid te maken tussen wie de e-sigaret gebruikt en wat er precies gedampt wordt.

Volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad zijn e-sigaretten ‘beduidend minder toxisch’ dan gewone sigaretten. Voor mensen die de e-sigaret gebruiken als vervanging van de tabakssigaret is er een duidelijke win-situatie. Er vindt immers geen tabaksverbranding plaats waardoor er minder toxische stoffen in de longen terechtkomen.

Maar dit geldt enkel op voorwaarde dat ze voldoen aan de Europese normen van veiligheid en kwaliteit. Dat is heel belangrijk want vaak weet je eigenlijk niet precies wat je inhaleert. De e-sigaret blijkt namelijk niet altijd even veilig te zijn. Er werden al dubieuze, voor de luchtwegen irriterende, toegevoegde smaakstoffen en zelfs antivriesmiddel in e-sigaretten teruggevonden. Bovendien werkt een e-sigaret steeds door het opwarmen van vloeistof in een metalen omhulsel, waardoor er kleine deeltjes van die zware metalen vrijkomen die vervolgens in de longen van de gebruiker kunnen terechtkomen. Verder bevatten e-sigaretten net zoals gewone sigaretten vaak nicotine. Van nicotine weten we al langer dat het heel verslavend is en op lange termijn hart en bloedvaten beschadigt, ook als je ze dampt. 

De e-sigaret valt in België niet onder de geneesmiddelenwet en is daarom niet zo strikt gecontroleerd. E-sigaretten zijn op veel verschillende plaatsen te verkrijgen en jammer genoeg zijn er ook veel niet-kwalitatieve dampvloeistoffen op de markt. Soms komen de gevonden hoeveelheden nicotine in de vloeistof niet overeen met de gehalten die op de verpakking vermeld staan. Het gebruik van geregistreerde producten die voldoen aan de Europese normen van veiligheid en kwaliteit is dus wel een echte must. Zorg dus bij de aankoop van een e-sigaret dat je dit zeker goed controleert. 

Bekijk hier de lijst met alle goedgekeurde producten.

Aangezien de e-sigaret nog maar redelijk recent in populariteit heeft gewonnen zijn er nog weinig langdurige gebruikers. Hierdoor zijn er nog onvoldoende onderzoeken om duidelijke conclusies te kunnen trekken wat betreft de gevaren van de e-sigaret op lange termijn.  Voor mensen die eerder niet rookten, mag het ook duidelijk zijn dat de opstart van een e-sigaret om bovenstaande redenen geen goed idee is.   

Kortom: De lange-termijneffecten van de e-sigaret op de gezondheid van de gebruiker en zijn omgeving zijn nog onvoldoende gekend. Ruil je de gewone sigaret in voor een e-sigaret, dan doe je een duidelijk gezondheidsvoordeel op voorwaarde dat je hem gebruikt als een afbouwmiddel met een volledige stop als gevolg. Het best breek je volledig met je oude gewoontes, waarbij het plotse gebrek aan nicotine opgevangen wordt met een pleister, spray of andere hulpmiddelen die makkelijker zijn af te bouwen. Deze nicotinesubstituten zijn nog steeds eerste keuze om te komen tot een volledige rookstop, eerder dan de e-sigaret.

 

Heb je vragen rond rookstop, wil je graag nog wat meer informatie of wil je advies op maat, kom dan zeker eens langs in een van onze apotheken. We staan voor je klaar.  

 

Bronnen: