Dag droge huid, hallo hydratatie

Droge huid op je schenen, dijen en bovenarmen … Je kent het wel. Bij de één uit het zich als een trekkerig gevoel na het douchen, de ander heeft last van schilferende plekken en kloven. Waarom nu? Wel, in de winter is het vochtgehalte van de lucht lager, waardoor het water in je huid sneller verdampt. Vervelend, maar gelukkig hebben we voor al die kwaaltjes specifieke huidverzorgingstips.

Hydrateren, hydrateren, hydrateren

Om droge huid te voorkomen is hydratatie een must: niet alleen veel water te drinken, maar ook je insmeren met een hydraterende (vochtinbrengende) crème is belangrijk. Ten derde moet je ervoor zorgen dat het beschermende vetlaagje intact blijft. Zo beperk je het vochtverlies van je huid!

5 tips voor een gezond wintervelletje

  1. Douche en baad wat minder vaak. Door te vaak te douchen/baden spoel je de natuurlijke beschermende vetlaag van je huid weg.
  2. Wees zuinig met zeep. Zeep maakt proper, maar werkt ook heel uitdrogend (zeker als je er te royaal mee omspringt).
  3. Kies voor zeepvrije of milde wasmiddelen. Te agressieve formules gebruiken in je wasmachine kan ook je huid zuur opbreken.
  4. Gebruik een verzachtende zalf of vette crème. Zeker na het douchen/baden! Hiermee herstel je het vetlaagje en maak je de huid soepeler.
  5. Trekkerig gevoel? Kies voor een rijke dagcrème. Bij koud weer denk je aan mutsen en sjaals, maar ook je gezicht verdient een beschermlaag! 

Géén seizoenskwaal: atopisch eczeem

Voor sommige mensen is droge huid niet enkel een winters probleem. Bij langdurige jeukende huiduitslag die steeds terugkomt spreken we van atopisch eczeem. Ongeveer 1 op de 5 kinderen en 3% van de volwassenen heeft er last van – vooral rond de huidplooien en het gezicht. Niet besmettelijk, wél pijnlijk en delicaat. Je extra gevoelige huid leg je dus best in de watten om opstoten te vermijden:

  • Vervang detergenten (badschuim, shampoo, poetsmiddelen etc.) door producten op oliebasis.
  • Douche of baad maximaal 3 keer per week 5 à 10 minuten met water tussen 32°C en 34°C.
  • Breng dagelijks een hypoallergene crème aan (vrij van parfum, kleurstoffen, bewaarmiddelen).

Vragen over je huid? Benieuwd welke producten het best bij jou passen? Kom dan zeker eens langs in één van onze apotheken voor advies op maat.

-----
Bronnen:
www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/atopisch-eczeem-bij-volwassenen
www.uzleuven.be/nl/atopisch-eczeem