Blaren: een nachtmerrie!

We hebben er allemaal wel eens last van: blaren. Soms kunnen ze erg pijnlijk zijn. Hier lees je hoe je blaren kan voorkomen en wat je wel (of niet) kan doen wanneer je toch last hebt van blaren.

Blaren ontstaan door een intensieve frictie, waarmee de huid van de voet te maken krijgt. Wrijving tussen huid en schoen leidt dan tot vorming van een klein zakje, dat zich vult met vocht.

Hoe kan je blaren voorkomen?

  • Draag comfortabele, ademende schoenen
  • Draag katoenen sokken; katoen zorgt voor een goede absorptie van overtollig vocht in de schoen
  • Overweeg je een trektocht, smeer dan je voeten in met een stick van Compeed, die de huid beschermt tegen blaarvorming
  • Bij het dragen van nieuwe schoenen kan je op voorhand een blarenpleister van Compeed (soort van tweede huid) aanbrengen op de meest gevoelige plaatsen

Toch een blaar? Dit doe je ermee:

Bij een gesloten blaar:

Vermijd het doorprikken van een blaar! De vloeistof binnenin is steriel en zorgt ervoor dat de blaar  uit zichzelf kan genezen. Plak ze af met een Compeed-pleister.

Bij een pijnlijke, strak gespannen blaar met geel vocht:

Was de omgeving van de blaar voorzichtig met water en zeep. Was je handen grondig en maak met een dunne steriele naald een klein gaatje in de blaar. Druk met een steriel kompres het vocht uit het gaatje. Haal het vel NIET weg maar ontsmet de wonde en overplak ze met een Compeed- of andere tweede huidpleister.

Bij een opengescheurde blaar:

Reinig de wonde met water en zeep. Knip de losgekomen huid met een fijn schaartje weg zodat je een gave wondrand krijgt. Overplak de wonde enkele dagen met een tweede huidpleister (Compeed).

Bij een geïnfecteerde blaar:

Als de open blaar rood kleurt, warm en pijnlijk aanvoelt en bovendien gele etter bevat is ze geinfecteerd en moet je de wonde geregeld reinigen met water en zeep en ontsmetten met een niet-kleurende ontsmettingsoplossing op basis van water.

Nog vragen? Blarenpleisters of -stick nodig? Onze apotheekteams helpen je graag verder!